Przepisy kulinarne
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(63)
Forma i typ
Książki
(63)
Poradniki i przewodniki
(3)
Publikacje promocyjne
(1)
Dostępność
dostępne
(85)
nieokreślona
(1)
Placówka
Łużna - Wypożyczalnia
(41)
Szalowa - Wypożyczalnia
(21)
Wola Łużańska - Wypożyczalnia
(24)
Autor
Zawistowska Zofia
(5)
Dębski Henryk (1936-1992)
(4)
Iwaszkiewicz Maria (1924- )
(4)
Włodek Stanisław (1919-2005)
(3)
Żakiej Tadeusz (1915-1994)
(3)
Bagieńska Zofia
(2)
Bryś Wojciech
(2)
Cieślak Jan
(2)
Ciseł Marcin
(2)
Fedak Alina
(2)
Fedak Paulina
(2)
Gumowska Irena (1912-1991)
(2)
Krzyżanek Joanna
(2)
Okrasa Karol (1978- )
(2)
Pustelnik Anastazja
(2)
Breza Peter (1950- )
(1)
Czerni Anna
(1)
Domańska-Smoleń Magdalena
(1)
Dunowska Aleksandra (1939- )
(1)
Dębska Danuta
(1)
Fąferek Ilona
(1)
Garecka Aniela
(1)
Gasik Anna
(1)
Grzymska Maria
(1)
Góra Tadeusz
(1)
Halbański Maciej Erwin (1912-1981)
(1)
Havránková Milota (1945- )
(1)
Hebda Krystyna
(1)
Horváthová Anna
(1)
Jacórzyński Bohdan
(1)
Janik Krystyna
(1)
Jankowska Izabela
(1)
Jarosz Mirosław (1957- )
(1)
Koper Maria
(1)
Koprowska Helena
(1)
Krzyżanowska-Kalkowska Emilia
(1)
Kłossowska Jadwiga
(1)
Lewkowicz-Mosiej Teresa
(1)
Markuza Biruta
(1)
Mosingiewicz Joanna
(1)
Musierowicz Małgorzata (1945- )
(1)
Mętrak Natalia
(1)
Nicewicz-Kosińska Janina
(1)
Orlińska Wanda (1942- )
(1)
Osmycka Kinga
(1)
Piotrowiakowa Wanda
(1)
Pokora Mirosław (1931-2006)
(1)
Pyszkowska Kazimiera
(1)
Sečanský Imrich (1914- )
(1)
Skrodzka Zdzisława
(1)
Szepietowski Dionizy
(1)
Wachowicz Ewa (1970- )
(1)
Wellman Dorota (1961- )
(1)
Winklowa Barbara (1927- )
(1)
Witkowska Sabina (1909-1991)
(1)
Włodek Stanisław
(1)
Włodek Stanisław (1919-1990)
(1)
Zaborska Łucja
(1)
Zarębska Anna
(1)
Rok wydania
2010 - 2019
(4)
2000 - 2009
(10)
1990 - 1999
(11)
1980 - 1989
(21)
1970 - 1979
(17)
Okres powstania dzieła
2001-
(3)
Kraj wydania
Polska
(63)
Język
polski
(63)
Odbiorca
Osoby w wieku starszym
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(1)
Temat
Kucharstwo
(12)
Ryby
(4)
Kuchnia polska
(3)
Odżywianie
(3)
Potrawy jarskie
(3)
Przetwory owocowo-warzywne
(3)
Ciasta
(2)
Gospodarstwo domowe
(2)
Kuchnia francuska
(2)
Napoje alkoholowe
(2)
Obiady
(2)
Warzywa
(2)
Ziołolecznictwo
(2)
Życie codzienne
(2)
Desery
(1)
Dieta oczyszczająca
(1)
Grzyby
(1)
Higiena
(1)
Jajka
(1)
Kuchnia Dalekiego Wschodu
(1)
Kuchnia azjatycka
(1)
Kuchnia klasztorna
(1)
Kuchnia regionalna
(1)
Kuchnia rosyjska
(1)
Kuchnia włoska
(1)
Kultura
(1)
Mięczaki
(1)
Mięso
(1)
Mięso drobiowe
(1)
Obyczaje towarzyskie
(1)
Osoby w wieku starszym
(1)
Owoce
(1)
Piramida zdrowego żywienia
(1)
Pomidory
(1)
Potrawy dietetyczne
(1)
Potrawy wielkanocne
(1)
Przyjęcia dziecięce
(1)
Przyprawy
(1)
Skorupiaki
(1)
Sosy
(1)
Suflety
(1)
Wielkanoc
(1)
Zapiekanki
(1)
Zdrowe odżywianie
(1)
Zupy
(1)
Życie codzienne
(1)
Żywność
(1)
Temat: miejsce
Małopolska
(1)
Gatunek
Powieść obyczajowa
(4259)
Powieść amerykańska
(2564)
Powieść polska
(1962)
Powieść romans
(1717)
Powieść
(1372)
Przepisy kulinarne
(63)
Powieść angielska
(1173)
Powieść młodzieżowa polska
(883)
Powieść historyczna
(834)
Powieść sensacyjna
(803)
Opowiadanie dziecięce polskie
(766)
Powieść obyczajowa dla młodzieży
(721)
Powieść psychologiczna
(699)
Kryminał
(667)
Poezja dziecięca polska
(523)
Opowiadania i nowele
(521)
Opowiadanie polskie
(495)
Thriller
(481)
Powieść przygodowa dla młodzieży
(461)
Materiały pomocnicze dla szkół
(454)
Powieść przygodowa
(422)
Wydawnictwa popularne
(400)
Romans
(376)
Powieść kryminalna
(363)
Opowiadanie obyczajowe
(347)
Powieść niemiecka
(336)
Saga rodzinna
(287)
Powieść thriller
(257)
Powieść młodzieżowa amerykańska
(251)
Powieść francuska
(250)
Pamiętniki polskie
(243)
Poezja polska
(228)
Powieść młodzieżowa angielska
(222)
Powieść dziecięca polska
(211)
Biografie
(203)
Bajki i baśnie
(177)
Powieść przygodowa dla dzieci
(159)
Wydawnictwa popularne dla dzieci i młodzieży
(158)
Encyklopedie
(156)
Powieść biograficzna
(153)
Podręczniki akademickie
(150)
Powieść rosyjska
(149)
Publicystyka polska
(148)
Pamiętniki i wspomnienia
(145)
Antologie
(144)
Powieść wojenna
(143)
Sensacja
(136)
Poradniki
(134)
Dramat polski
(128)
Biografia
(126)
Powieść historyczna dla młodzieży
(122)
Opowiadanie dziecięce amerykańskie
(117)
Opowiadanie dziecięce belgijskie
(115)
Powieść młodzieżowa niemiecka
(114)
Powieść fantastyczna
(113)
Fantasy
(103)
Powieść kanadyjska
(102)
Opowiadanie dziecięce francuskie
(101)
Wiersze
(101)
Lektura z opracowaniem
(100)
Fantastyka
(99)
Opracowanie
(96)
Powieść fantastyczna dla młodzieży
(95)
Romans historyczny
(95)
Opowiadanie amerykańskie
(93)
Wydawnictwa dla dzieci
(87)
Opowiadanie dziecięce angielskie
(84)
Opowiadanie psychologiczne
(84)
Opowiadanie obyczajowe dla dzieci
(83)
Powieść fantastyczno-naukowa
(82)
Przewodniki turystyczne
(81)
Opowiadania i nowele obyczajowe
(80)
Wydawnictwa dla dzieci i młodzieży
(80)
Opowiadanie dziecięce rosyjskie
(79)
Powieść polityczna
(78)
Powieść norweska
(77)
Opowiadania i nowele przygodowe
(76)
Bajka i baśń
(74)
Opowiadanie dziecięce kanadyjskie
(74)
Opowiadanie młodzieżowe polskie
(74)
Powieść horror
(72)
Albumy
(69)
Antologia
(69)
Encyklopedie polskie
(69)
Powieść obyczajowa dla dzieci
(66)
Publikacja bogato ilustrowana
(65)
Powieść australijska
(62)
Opowiadanie angielskie
(61)
Powieść dziecięca angielska
(58)
Powieść szwedzka
(56)
Reportaż polski
(56)
Pamiętniki angielskie
(55)
Powieść fantastyczna dla dzieci
(55)
Powieść erotyczna
(54)
Powieść młodzieżowa francuska
(52)
Reportaż
(51)
Opowiadanie rosyjskie
(50)
Słowniki polskie
(48)
Legendy i podania
(47)
Powieść autobiograficzna
(47)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(3)
Medycyna i zdrowie
(1)
63 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
173 specjały siostry Anastazji / Anastazja Pustelnik. - Kraków : Wydawnictwo WAM, 2003. - 208 s. : fot. kolor. ; 21 cm.
Ta książka, napisana przez skromną zakonnicę, od wielu lat pracującą w kuchni jezuitów w Krakowie, pomoże wielu Czytelnikom w gotowaniu, pieczeniu i przyrządzaniu najrozmaitszych smakowitości. Zawiera tym razem 173 przepisy na wyśmienite dania oparte na dawnych recepturach. Korzystając z bogactwa smaków innych kultur, nie powinniśmy zapominać o tradycyjnej polskiej kuchni. Wspaniałe domowe pierogi, mięsa, czy pyszne zupy, powinny zawsze gościć na naszych stołach. Jak je przyrządzić? Wystarczy sięgnąć do Specjałów s. Anastazji. Miłośnikom słodkości polecamy nowe przepisy na ciasta i ciasteczka.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Łużna - Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Wola Łużańska - Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Smaczne potrawy z ryb / Kazimiera Pyszkowska. - Wyd. 4. - Warszawa : Wydawnictwo Spółdzielcze, 1990. - 189, [3] s. : il. ; 17 cm.
Forma i typ
Temat
Potrawy z ryb odznaczają się dużą wartością odżywczą, a dzięki umiejętnościom kulinarnym mogą być bardzo smaczne. Ich walory smakowe zależą od właściwej obróbki wstępnej (poświęcono jej pierwszy rozdział książki), odpowiednich dodatków smakowych, umiejętnego połączenia z innymi produktami, i wreszcie samego wykonania. W książce omówiono zasady sporządzania potraw rybnych w zależności od rodzaju surowca, a więc z ryb świeżych i mrożonych, solonych, wędzonych oraz konserw rybnych. W zamieszczonych przepisach uwzględniono ponadto różne techniki przyrządzania ryb. Są więc potrawy gotowane, duszone, pieczone i zapiekane, potrawy gorące i zimne.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wola Łużańska - Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jeśli masz kłopoty ze zdrowiem, w książce tej znajdziesz wskazówki, jak rozwiązać wiele swoich problemów, stosując racjonalny sposób odżywiania i prowadząc właściwy tryb życia. Jest ona niezbędna w sytuacji, gdy lekarz zleci Ci dietę. Potrawy dietetyczne nie muszą być wcale niesmaczne i monotonne. Pomocą służą, dołączone do przepisów, kolorowe ilustracje.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Łużna - Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kompoty, marynaty, dżemy : przetwory domowe / Zdzisława Skrodzka. - Wyd. 4. - Warszawa : Watra, 1984. - 158, [2] s. : il. ; 22 cm.
Książka stanowi kompendium wiedzy dla każdej pani domu na temat przygotowania domowych przetworów. Niniejsza propozycja zawiera szereg sprawdzonych przepisów na znakomite kompoty, marynaty i dżemy ze wszystkich, znajdujących się na rynku owoców i warzyw.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Łużna - Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Szalowa - Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Wola Łużańska - Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kuchnia jarska / Dionizy Szepietowski. - Wyd. 3. - Warszawa : Watra, 1972. - 147, [1] s. : il. ; 21 cm.
Książka zawiera bogaty zbiór prostych i tanich przepisów na potrawy jarskie. Podane są sposoby przyrządzania jarskich przekąsek, zup, drugich dań, a także sosów i deserów. W wiadomościach wstępnych omówiona jest rola i znaczenie poszczególnych składników pożywienia.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Łużna - Wypożyczalnia
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Szalowa - Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Wola Łużańska - Wypożyczalnia
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Książka
W koszyku
Ewa gotuje / Ewa Wachowicz. - Kraków : Promiss, 2009. - 182, [6] s. : fot. ; 24 cm.
Gotować smacznie, szybko i zdrowo? Czemu nie! Taka właśnie jest prywatna kuchnia Ewy Wachowicz. A ponieważ pani Ewa lubi dzielić się przepisami (wszystkie spisane osobiście w różnych zakątkach świata), postanowiła stanąć przed kamerą i w autorskim programie Ewa gotuje w Telewizji Polsat opowiedzieć o swych kulinarnych tajemnicach. Ponad rok po emisji pierwszego odcinka Ewa Wachowicz przygotowała do druku książkę pod tym samym tytułem. W ten sposób stała się rzecz niezwykła, bowiem "Ewa gotuje" w wersji książkowej jest nie tylko zbiorem wybranych przepisów z kilkudziesięciu odcinków. To także niemal reporterski zapis kilkunastu miesięcy ciężkiej pracy całej ekipy, setek godzin nagrań i niezwykłej podróży w poszukiwaniu przypraw - na egzotyczną wyspę Sri Lankę.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Łużna - Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Łużna - Wypożyczalnia
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Szalowa - Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64/M (1 egz.)
Wola Łużańska - Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64/M (1 egz.)
Książka
W koszyku
Publikacja popularna, omawiająca zasady racjonalnego i ekonomicznego żywienia, podająca wskazania, jak realizować prawidłowe żywienie w związku z trudnościami zaopatrzenia ludności w produkty spożywcze. Autorka wyjaśnia, co należy rozumieć przez prawidłowe żywienie, jak maksymalnie wykorzystać wartość odżywczą stosowanych produktów. Podaje wzory zmodyfikowanych jadłospisów, mających chronić organizm przed grożącymi niedoborami pokarmowymi oraz sposoby zabezpieczenia żywności przed szkodnikami.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Łużna - Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Szalowa - Wypożyczalnia
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Wola Łużańska - Wypożyczalnia
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Książka
W koszyku
Zapiekanki, suflety, tarty / [Stanisław Włodek]. - Wyd. 2. - Warszawa : Watra, 1977. - 99, [1] s. : il. ; 17 cm.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Łużna - Wypożyczalnia
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Szalowa - Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Wola Łużańska - Wypożyczalnia
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Książka
W koszyku
Warzywa na działce i w kuchni / Łucja Zaborska, Zofia Zawistowska. - Wyd. 2. - Warszawa : Watra, 1983. - 218, [1] s., [8] s. fot. kolor. : il. ; 21 cm.
Przy zakładaniu działki lub jej modernizacji trzeba pamiętać, że miejsce, na którym chcemy uprawiać warzywa, musi być oddzielone od terenu, gdzie rosną drzewa i krzewy owocowe. Jest to konieczne, aby uniknąć skażenia warzyw środkami ochrony roślin, stosowanymi w części sadowniczej ogrodu. Chodzi również o zapewnienie im odpowiedniego światła. Pod drzewami, które dają dużo cienia, warzywa źle rosną. Trzeba też pamiętać o dostarczeniu roślinom wody. Na działce musi być łatwo dostępne jej źródło. Właściwie pielęgnowane warzywa mogą stać się ozdobą działki. Szczególnie dekoracyjnie wyglądają: jarmuż, papryka, oberżyna i różne sałaty. Nie przez cały sezon jednak nasze rośliny przedstawiają się estetycznie i dlatego miejsce pod warzywnik starajmy się umieścić nieco w głębi działki. Ziemię pod warzywnik powinniśmy wybrać jak najlepszą, gdyż duże, dorodne plony uzyskamy tylko na dobrej glebie. [fragment].
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Łużna - Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Szalowa - Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Wola Łużańska - Wypożyczalnia
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Książka
W koszyku
Odczuwasz zmęczenie, roztargnienie, apatię? Poznaj moc naturalnych soków owocowych i warzywnych, dzięki którym odzyskasz witalność, energię, poczujesz się lżej i młodziej. Proste i szybkie do wykonania. Poprawiają kondycję. Smaczne i odżywcze.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wola Łużańska - Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Forma i typ
Temat
Pokutująca w wielu polskich rodzinach opinia, że obiad bez mięsa nic nie daje, nie odpowiada rzeczywistości. W takich bogatych krajach jak Włochy czy Szwajcaria, potrawy bezmięsne i półmięsne jada się na co dzień. Słynne spagetti z sosem pomidorowym czy mięsnym, włoska pizza czy ravioli(pierożki z serem, szpinakiem lub mięsem) - są w tych krajach najpopularniejszymi potrawami. Może więc spróbujmy i my.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Łużna - Wypożyczalnia
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Szalowa - Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Wola Łużańska - Wypożyczalnia
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Książka
W koszyku
Nie tylko dla jaroszów / Zofia Zawistowska. - Wyd. 2. - Warszawa : Instytut Wydawniczy Związków Zawodowych, 1985. - 274, [2] s. : rys. ; 20 cm.
Forma i typ
Pokutująca w wielu polskich rodzinach opinia, że obiad bez mięsa nic nie daje, nie odpowiada rzeczywistości. W takich bogatych krajach jak Włochy czy Szwajcaria, potrawy bezmięsne i półmięsne jada się na co dzień. Słynne spagetti z sosem pomidorowym czy mięsnym, włoska pizza czy ravioli (pierożki z serem, szpinakiem lub mięsem) - są w tych krajach najpopularniejszymi potrawami. Może więc spróbujmy i my.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wola Łużańska - Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Potrawy z mięsa / Zofia Zawitowska. - Warszawa : Watra, 1973. - 174, [1] s. : il. ; 20 cm.
Forma i typ
Temat
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Łużna - Wypożyczalnia
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Szalowa - Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Warzywa w kuchni i spiżarni / Zofia Zawistowska ; il. Mirosław Pokora. - Warszawa : Alfa, 1989. - 278, [2] s. : il. (w tym kolor.) ; 24 cm.
Nie potrzeba wyjątkowej spostrzegawczości, aby zauważyć, że warzywa i owoce w żywieniu odgrywają nader poważną rolę. A niestety wciąż jeszcze znaczna ilość rodzin nie docenia ich wartości odżywczej. Nie może być mowy o prawidłowym odżywianiu bez udziału warzyw i owoców. Niemniej, nie mogą one stanowić wyłącznego pożywienia człowieka, nie zawierają bowiem dostatecznych ilości ani białek, ani tłuszczów, ani wielu innych niezbędnych dla organizmu składników. Łączenie warzyw z produktami zasobnymi w pełnowartościowe białko jest jednym z ważniejszych elementów racjonalnego żywienia.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Łużna - Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Szalowa - Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Wola Łużańska - Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
W staropolskiej kuchni i przy polskim stole / Maria Lemnis, Henryk Vitry. - Wyd. 4. - Warszawa : Interpress, 1986. - 332, [2] s. : il. ; 20 cm.
"Książka kucharska? Oczywiście że kucharska, tyle że nieco odmienna, bo ujęta w formę gawędy, w której przeplatają się typowo polskie przepisy kucharskie oraz - szkicowo zarysowana - historia polskiego obyczaju kulinarnego. O kuchni staropolskiej pisze i mówi się wiele. Jedni ganią w niej nie znającą miary rozrzutność oraz nadmiar trunków, inni zaś wielbią jej niewątpliwe uroki: swojskość, prostotę i dostatek. Bywało różnie - ale kuchnia staropolska to nie tylko i nie wyłącznie kuchnia magnacka, pochłaniająca całe fortuny, lubująca się w przepychu i budząca zdumienie ilością składających się na ucztę dań. Na tę prawdziwą kuchnię staropolską złożyły się trzy "kulinarne wątki": chłopski, mieszczański i szlachecki. W ciągu minionych wieków bądź zbliżały się one do siebie, bądź oddalały, aż wreszcie splotły się w jeden, zróżnicowany i bogaty, obejmujące wszystkie elementy polskiego "stylu kulinarnego".
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Łużna - Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Szalowa - Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Wola Łużańska - Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
W staropolskiej kuchni i przy polskim stole / Maria Lemnis, Henryk Vitry. - Wyd. 3. - Warszawa : Interpress, 1983. - 332, [2] s. : il. ; 20 cm.
"Książka kucharska? Oczywiście że kucharska, tyle że nieco odmienna, bo ujęta w formę gawędy, w której przeplatają się typowo polskie przepisy kucharskie oraz - szkicowo zarysowana - historia polskiego obyczaju kulinarnego. O kuchni staropolskiej pisze i mówi się wiele. Jedni ganią w niej nie znającą miary rozrzutność oraz nadmiar trunków, inni zaś wielbią jej niewątpliwe uroki: swojskość, prostotę i dostatek. Bywało różnie - ale kuchnia staropolska to nie tylko i nie wyłącznie kuchnia magnacka, pochłaniająca całe fortuny, lubująca się w przepychu i budząca zdumienie ilością składających się na ucztę dań. Na tę prawdziwą kuchnię staropolską złożyły się trzy "kulinarne wątki": chłopski, mieszczański i szlachecki. W ciągu minionych wieków bądź zbliżały się one do siebie, bądź oddalały, aż wreszcie splotły się w jeden, zróżnicowany i bogaty, obejmujące wszystkie elementy polskiego "stylu kulinarnego".
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Łużna - Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
"Książka kucharska? Oczywiście że kucharska, tyle że nieco odmienna, bo ujęta w formę gawędy, w której przeplatają się typowo polskie przepisy kucharskie oraz - szkicowo zarysowana - historia polskiego obyczaju kulinarnego. O kuchni staropolskiej pisze i mówi się wiele. Jedni ganią w niej nie znającą miary rozrzutność oraz nadmiar trunków, inni zaś wielbią jej niewątpliwe uroki: swojskość, prostotę i dostatek. Bywało różnie - ale kuchnia staropolska to nie tylko i nie wyłącznie kuchnia magnacka, pochłaniająca całe fortuny, lubująca się w przepychu i budząca zdumienie ilością składających się na ucztę dań. Na tę prawdziwą kuchnię staropolską złożyły się trzy "kulinarne wątki": chłopski, mieszczański i szlachecki. W ciągu minionych wieków bądź zbliżały się one do siebie, bądź oddalały, aż wreszcie splotły się w jeden, zróżnicowany i bogaty, obejmujące wszystkie elementy polskiego "stylu kulinarnego".
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Łużna - Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Biblioteczka Pani Domu 4/2004)
Forma i typ
Porady na temet wekowania, kiszenia, solenia, mrożenia, suszenia, smażenia, marynowania, przechowywania. Niezbędne w każdej kuchni i przydatne każdej gospodyni.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wola Łużańska - Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Biblioteczka Pani Domu 2/2006)
Znajdziemy w tym poradniku rady i sposoby na kuchenne wpadki, plamy, drobne naprawy, sekrety urody, dobre zachowanie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wola Łużańska - Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej